"Osmanlı Yargı Örgütü" isimli bu kitap; akademik çevrelere, hukuk öğrencilerine, hukuk mesleğine gönül verenlere, Osmanlı hukuk tarihine ilgi duyanlar ve yabancı araştırmacılara kaynak için hazırlanmıştır. Kronolojik ve dramaturjik olarak ana hatlarıyla ilgili dönemlere ve kurumlara dair belge ve fotoğraflarla Osmanlı Devleti'nin hukuk eğitimi ve yargı örgütünü sadeleştirilmiş bir üslupla anlatılmaktadır.
Türkler, milattan Önce 209 yılında Mete Han'ın kurduğu ilk ordu ile dünyaya nizam getirmeye başlamış ve bu amaçla çeşitli coğrafyalarda muhtelif devletler kurarak “Adalet”i tahsis etmeye çalışmıştır. Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü 600 yıl boyunca bir dizi yönetsel ve hukuksal reformlar yaptı. Ceza, ticaret ve usul kodlamaları batı etkisinde kalmasına rağmen medeni hukuk da İslam hukuku referans alınarak kanunlaştırıldı.
Ancak Osmanlı hukuk reformunda kalıcı Aile hukuku yapılmadı. Bu konular İslam hukuku ve imparatorluğun içinde yaşayan çeşitli azınlık cemaatlerin dinsel hukukları tarafından ele alındı. Dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin hukuk sitemi, hukuk eğitimi, mahkemeyapısı ve yargı örgütü, özellikle Fransız sisteminden esinlenerek farklı ülkelerden alınan normları kullanan karma bir sistemdir.
Osmanlı Devleti'nin bu karma hukuk eğitimi ve yargı örgütü, devletindağılıp parçalanmasından sonra kurulan birçok yeni dev-letlerin “Adalet”sisteminin de iskeletini oluşturmuştur. Osmanlı Devleti’nin yüzyıllar boyunca üç kıtaya hükmedebilmesinin asıl nedeni, devletin idari birimlerinin temel dayanak noktasının adalet üzerine inşa edilmesidir. Adalet ve diğer idari görevlerin birbirleri ile yakından ilgili olmasının en önemli gerekçesini bu gereklilik oluşturmuştur.
Osmanlı adalet anlayışının devlet geleneği ve İslam anlayış kültürüne ilişkin özelliklerinden başlayarak, hukuk ve yargı erklerine genel bir bakış yapılmak suretiyle hukuk eğitimi ve yargı örgütü değerlendirilmektedir. Böylelikle, başta kadıların eğitimi, tayini, yardımcıları, adli ve idari görevleri incelenerek, kadılık kurumunun ortadan kalkması gibi hususlar çalışmanınilgi alanına dâhil olmakta, konu kurumsal bir değerlendirmeyle aktarılmakta-dır.
Inhaltsverzeichnis
- Vorwort
- Kapitel 1: Die Osmanische Verfassung von 1876 Kanun-i Esasi
- Kapitel 2: Die Osmanische Rechtsgeschichte
- Kapitel 3: Die Osmanische Justizorganisation
- Kapitel 4: Die Entwicklung des Osmanischen Rechtssystems
- Kapitel 5: Die Rolle der Scharia im Osmanischen Rechtssystem
- Kapitel 6: Die Osmanische Gerichtsbarkeit
- Kapitel 7: Die Osmanischen Rechtsquellen
- Kapitel 8: Die Osmanische Rechtslehre
- Kapitel 9: Die Osmanische Rechtspraxis
- Kapitel 10: Die Osmanische Rechtsgeschichte und ihre Bedeutung für die Gegenwart
Zielsetzung und Themenschwerpunkte
Dieses Werk befasst sich mit der Geschichte des Osmanischen Rechtssystems, insbesondere mit der Justizorganisation. Es untersucht die Entwicklung des Rechtsystems von seinen Anfängen bis zur Auflösung des Osmanischen Reiches im frühen 20. Jahrhundert. Die Arbeit beleuchtet die Rolle der Scharia im Osmanischen Rechtssystem und untersucht die verschiedenen Rechtsquellen, die Rechtslehre und die Rechtspraxis des Osmanischen Reiches.
- Die Entwicklung des Osmanischen Rechtssystems
- Die Rolle der Scharia im Osmanischen Rechtssystem
- Die Organisation der Osmanischen Justiz
- Die Rechtsquellen und die Rechtslehre des Osmanischen Reiches
- Die Bedeutung der Osmanischen Rechtsgeschichte für die Gegenwart
Zusammenfassung der Kapitel
Das erste Kapitel befasst sich mit der Osmanischen Verfassung von 1876, dem Kanun-i Esasi. Es werden die wichtigsten Elemente der Verfassung und ihre Bedeutung für die Entwicklung des Osmanischen Rechtssystems beleuchtet. Das zweite Kapitel bietet einen Überblick über die Osmanische Rechtsgeschichte. Es werden die wichtigsten Epochen der Rechtsentwicklung und die wichtigsten Rechtsquellen vorgestellt.
Schlüsselwörter
Osmanisches Rechtssystem, Justizorganisation, Scharia, Rechtsquellen, Rechtslehre, Rechtspraxis, Osmanische Verfassung, Kanun-i Esasi, Geschichte des Osmanischen Reiches.
- Quote paper
- Bilgin Akgün (Author), 2019, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivlerine göre Osmanlı yargı örgütü, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/456907