Siden den massive indvandring af arbejdskraft i 1970 ́erne har det danske uddannelsessystem begyndte at forholde sig til dansk som andetsprog og udviklede en andetsprogspædagogisk faglighed i landet. I dag få emnet imidlertid igen mere og mere betydning hvis man ser på den aktuelle flygtningskrise.
“Europa står over for den største strøm af asylsøgere siden Anden Verdenskrig. Millioner af mennesker flygter fra krig [...] og en lille gruppe af dem havner i Danmark” (Politiken.dk, 2015). Under denne asylsøgere er også mange børn, som kommer til Danmark uden at tale et ord dansk. I mit arbejde som vikar mødte jeg dette problem. Flygtingsbørn skal gå i skolen, men kan ikke kommunikere med deres klassekammerater eller lærer. I fagundervisningen har de ingen mulighed at følge med. Derfor er det vigtigt at børn har en basisundervisning hvis de kommer til Danmark. Formålet med denne basisundevisning er, at det videre skoleforløb kan baseres på skolens almindelige undervisning. For at det kan ske skulle eleverne være i stand til at klare sig i forskellige kommunikationssituationer.
Som lærer i tysk som andetsprog har jeg oplevet, at både tyske og fremmedsprogede eleverne har været frustreret fordi de ikke kunne tale med hinanden. Desværre har mange udenlandske børn heller ikke haft engelsk på skolen, så at der ikke kunne findes en Lingua Franca. Formålet for eleverne i tysk som andetsprog var altså at kunne kommunikere, for det første mundtlig, i tysk.
Kommunikation som et højt mål har også intersprogsteorien. Her handler det om at eleverne har deres helt eget sprog, som udvikles kontinuerligt og som har til formål at kunne kommunikere. En metode for at tilrettelæge undervisningen i dansk som andetsprog er den Taskbaseret undervisning. Taskpædagogikken kan skabe rammer om elevernes selvstændige kommunikative praksis.
Den aktuelle situation, hvor mange børn med behov for undervisning i dansk som andetsprog kommer til Danmark og mine egne erfaringer som lærer i tysk som andetsprog leder mig frem til følgende problemformulering:
Hvordan kan man planlægge, gennemføre og evaluere en taskbaseret undervisning, som fremmer tosprogede elevers intersprogsudvikling?
Inhaltsverzeichnis
1. Indledning og problemformulering
2. Metode
3. Teoria) Tosprogethed
b) Intersprog
c) Taksbaseret undervisning
4. Analyse
a) Didaktiske overvejelser
5. Konklusion
6. Perspektivering
7. Litteraturliste
- Quote paper
- Melissa Beilecke (Author), 2015, Planlæggelsen, gennemførelsen og evalueringen af en taskbaseret undervisning, som fremmer tosprogede elevers intersprogsudvikling, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/340561
-
Upload your own papers! Earn money and win an iPhone X. -
Upload your own papers! Earn money and win an iPhone X. -
Upload your own papers! Earn money and win an iPhone X. -
Upload your own papers! Earn money and win an iPhone X. -
Upload your own papers! Earn money and win an iPhone X.